• info@co2reductieportal.nl
 • +31 (0)6 828 803 34
 • +31 (0)6 828 803 34
 

Ontmoet CSRD (1/4)

Ontmoet CSRD (1/4)

 • Geschreven door Ruben Persoone
 • 09 januari 2024
 • 2 minuten minuten leestijd

2024 is een nieuw jaar vol kansen. Wij zijn er om je te helpen & de puntjes op de “i” te zetten met deze blogserie over Corporate Social Responsibility Disclosure (CSRD) en de impact ervan op MKB-Nederland. In deze eerste post leggen we je uit wat CSRD inhoudt én waarom het van cruciaal belang kan zijn voor jouw bedrijf.

CSRD – Corporate Social Responsibility Disclosure
Mogelijk heb je vlak voor het einde van het jaar op RTL en andere nieuwsbronnen vernomen dat de nieuwe duurzaamheidsregels ook gevolgen zullen hebben voor het MKB (het RTL-artikel). Bij CSRD zijn bedrijven verplicht om informatie te verstrekken over de impact van hun activiteiten op de samenleving en het milieu. Dit omvat rapportage over duurzaamheidsinitiatieven, ethische bedrijfspraktijken en bijdragen aan sociale doelen. Deze verplichting is niet vrijblijvend, maar geldt wettelijk in de gehele Europese Unie.

Belangrijk voor MKB-ers
Hoewel CSRD oorspronkelijk meer gericht was op grote ondernemingen, wordt het nu ook essentieel voor het MKB. Als je namelijk met een grote onderneming samenwerkt, zal je hen die informatie moeten aanleveren. Voor CSRD ben jij immers een deel van de keten. Daarom kan je maar net zo goed aan de slag en er het meeste voor jezelf uit halen. Hier zijn een paar redenen waarom:

1. Verhoogde zichtbaarheid & Vertrouwen
Door CSRD te omarmen, laat jouw bedrijf zien dat het zich inzet voor meer dan alleen winst. Dit kan leiden tot verhoogd klantvertrouwen en merkloyaliteit. Steeds meer aanbestedingen zullen dit ook van jou vragen.

2. Betere toegang tot kapitaal
Investeerders zijn steeds meer geïnteresseerd in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. CSRD kan jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor potentiële investeerders.

3. Voldoen aan regelgeving
De Nederlandse regering en de EU leggen steeds meer nadruk op duurzaamheid en transparantie. Door al aan de slag te gaan met CSRD kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf voorloopt op toekomstige regelgeving en dat bespaart je een hoop (inhaal)werk in de toekomst.

CSRD is duidelijk niet langer een optie, maar een noodzaak voor het moderne bedrijfsleven. Door nu te beginnen met het implementeren van CSRD-praktijken, positioneer je jouw bedrijf als een toekomstgerichte en verantwoordelijke speler op de markt.

In onze volgende blog zullen we dieper ingaan op de specifieke voordelen van CSRD voor jouw bedrijf.

Hulp nodig om het verschil te maken? Blijf onze socials in de gaten houden of neem contact met ons op.

Recente blogposts

 • Voordelen CSRD (2/4)
  Voordelen CSRD (2/4)
  • Ruben Persoone
  • 16-01-2024

  In de vorige blog hebben we gekeken naar wat CSRD is en waarom het belangrijk is voor het MKB. Nu richten we ons op de concrete voordelen die CSRD kan opleveren voor jouw bedrijf.

  Lees deze blog

Start direct

Wil jij ook een makkelijk te onderhouden platform, tijdsbesparing op het onderhouden van de norm én moeiteloos meedoen aan keteninitiatieven? 
Dat kan! Via de onderstaande knop kun jij je direct eenvoudig registreren.

Of vraag een rondleiding door CO2 Reductieportal aan via ons contact formulier.